به گزارش خبرنگار فرهنگ وادب مهر، درابتداي اين نشست آرش عباسي روزنامه نگار و نمايشنامه نويس ، گفت : ناگفته پيداست كه جنگ به هركشوري كه راه پيدا كرد سواي همه ويراني ها و نابساماني هاي اقتصادي و اجتماعي كه به وجود مي آورد نوعي فرهنگ و اديات خاص هم با خود همراه مي سازد كه بسيار مهم و قابل بحث است . تاثيراين فرهنگ بسته به نوع ونگرش كشوردرگير با جنگ متفاوت است از اين رو ادبيات جنگ در آلمان يك تعريف دارد در اتريش يك تعريف و در كشور ما تعريفي ديگر، به هر حال نمي توانيم نوع جنگي كه ما هشت سال با آن درگير بوديم را با جنگهاي ديگر كشورها مقايسه كنيم .
وي افزود : جنگ ما از آنجا كه صرفا يك دفاع بود در برابر هجوم كشوري متخاصم تعاريف خاص خود را دارد پس ادبيات بيرون آمده از دل اين جنگ هم با ديگر ادبيات جنگ متفاوت است. اما بحث ما امروز بر سر اين است كه نسل آينده با اين ادبيات چه برخوردي خواهد كرد. آن نسلي كه هيچ تصوير عيني از جنگ ندارد اما قلم به دست گرفت چه آثاري را خلق خواهد كرد؟
راضيه تجار رمان نويس و دبير انجمن قلم ايران در ادامه گفت: درحقيقت جنگي كه در گرفت جنگ ناخواسته اي بود كه از بس هم كه گفته شده صورت كليشه اي به خودش گرفت اما حقيقت همين است كه واقعا ناخواسته بود و يك انقلابي نوپا درگير مي شود با جنگي كه يك باره به وقوع مي پيوندد و با همه دستپاچگي ها و همه تلاشي كه در ابتدا صورت مي گيرد ، سپس از دل خودش چيزي مي جوشد كه ابعادش خيلي گسترش پيدا مي كند در ادبيات هم به همين شكل است .
تجار : چون ابعاد حماسه وسيع بود و تلاطم و امواجي كه در گرفته بود به گونه اي مجبور مي كرد خيلي ها را كه بنويسند ... |
به گزارش مهر ، تجار تصريح كرد : درحقيقت ، " جنگ " نويسندگان خودش را هم به وجود آورد و به گونه اي بود كه نويسندگاني هم كه نوقلم بودند و تازه كارهاي اوليه شان را در زمينه انقلاب ارايه كرده بودند و يا احيانا سكوتي داشتند و چيزي ارايه نمي دادند ناگزير شدند كه دست خلق بزنند چون ابعاد حماسه وسيع بود و تلاطم و امواجي كه در گرفته بود به گونه اي مجبور مي كرد خيلي ها را كه بنويسند ... و چون در ابتدا جنگ حضور خودش را با همه ابعاد نشان مي داد و يك حالت حماسي بود و خيلي هارفتند جنگيدند و نويسندگان هم معمولا دهه اول نوشته هايشان را با شور و شعار كارهايشان را ممزوج مي كردند اما تدريجا كه شعله هاي جنگ فروكش كرد و صلح شد و مقداري فاصله برقرار شد .
اين نويسنده در ادامه اظهار داشت : نويسندگان در اين فاصله هم به ساختار توجه ويژه تري كردند و با يك خونسردي بيشتري در دهه دوم نوشتند اما تدريجا از دل همين نويسندگان افراد جديدتري پيدا شدند كه امروز مدعي اند فقط نگاه مثبت و شعاري و يك نگاه جانبدارانه نبايد به جنگ باشد و در حقيقت تلخي ها و خاكسترها را نشان مي دهند و سعي مي كنند كه از زاويه تازه تري نگاه كنند به هرحال اين نسلي كه از دل جنگ يا بعد از جنگ شروع به نوشتن كردند من فكر مي كنم وظيفه خودش را نه به طور كامل ، اما به هر حال انجام داده است. اما چقدر اين كارها ماندگار است؟
عضو كارگاه داستان و رمان حوزه هنري يادآور شد : بايد قبول كنيم چون كميت بالا است لازم نيست همه اينها بماند ، از دل اينها آثاري كه هنري تر است و آنهايي كه اصالت بيشتري دارند ما نايي خود را حفظ خواهد كرد ، اگر اثري قوي باشد سير زمان آن را از بين نمي برد و در نتيجه براي نسل آتي هم مي ماند.
به گزارش مهر ،
امروز مدعي اند فقط نگاه مثبت و شعاري و يك نگاه جانبدارانه نبايد به جنگ باشد و در حقيقت تلخي ها و خاكسترها را نشان مي دهند ... |
در بخش ديگري از اين نشست ، راضيه تجار درباره عدم دسترسي علاقمندان به آثار جنگي گفت: من معتقدم بسياري از كارهاهنوز خوانده نشده ، براي همين من مي گويم كميت داريم ، شايد همين سفارشي نويسي باعث شده تا عده اي به هردليلي كاركنند اما معتقدم آنهايي كه سفارش قلبشان با سفارش بيروني هماهنگ بوده ، كارشان بهتر از آب درآمده . آنهايي كه بر اثر ريا به سوي اين مقوله رفتند در كار دوم يا سوم خودشان را نشان دادند ، آنهايي كه سفارش دادند براي نوشتن ادبيات جنگ ، يك نوع تسريع خواستند بكنند يعني نورافكن را بيندازند روي چيزي كه ممكن است در طول روزمره گي ها حتي براي هنرمند هم فراموش شود.
راضيه تجار در پايان " ادبيات دفاع مقدس ، قرائت نسل بعد ... " در خبرگزاري مهر ، گفت : به نظرمن ، برخي داستانهاي دفاع مقدس بايد دركتب درسي گنجانده شود و ديگراينكه ادبيات دفاع مقدس بايد در دسترس كودكان و نوجوانان ، نه فقط در قالب كتب درسي بلكه به عنوان كتب آزاد دراختيارشان قرار بگيرد.
نظر شما